16.4.2009

Pahoitteluni, osa 2

Kolmasti kumarrettu kollegani Osmo Soininvaara seurakuntineen suuttui pahemman kerran kirjoituksesta Pahoitteluni. Osmon mielestä siteerasin häntä tarkoitushakuisesti ja vihamielisesti ja väitin hänen hyväksyvän lapsiinsekaantumisen.

En minä nyt aivan sellaista väittänyt. Myönnän kuitenkin, että harrastin nykyään muodissa olevaa rivien välistä lukemista, vetelin vähän mutkia suoraksi, enkä ainakaan pyrkinyt Odelle edullisiin tulkintoihin. Olen syvästi pahoillani. En edes kuvittele voivani kuvitella, miten pahalta Osmosta tuntuu. Minusta tuntuisi varmaan samalta, jos...

...joku, esim. Osmo Soininvaara, olisi viime syksyn ja talven aikana blogissaan väittänyt, että minä vaadin kaikkien ulkomaalaisten karkottamista ja maahanmuuton lopettamista. Tai että pidän kaikkia turvapaikanhakijoita rikollisina.

...joku, esim. kansanedustaja Jyrki Kasvi, jota eräs kirjoitustani paheksuva ilmoittaa äänestävänsä eurovaaleissa, olisi televisiolähetyksessä väittänyt minun pitävän sivuillani listaa kansanedustajista, joiden toivon tulevan raiskatuksi.

...joku, esim. kaikki tiedotusvälineet, olisi kertonut minun haaveilevan homojen päähänampumisesta.

...joku, esim. Nelosen uutiset ja valtionsyyttäjä Jorma Kalske, olisivat kertoneet minun esittäneen hyväksyviä näkemyksiä humalaisten naisten raiskaamisesta.

...joku, esim. Saska Saarikoski, olisi televisiossa kertonut rotupuhtaan, valkoisen Suomen olevan kirjoitusteni keskeinen sisältö.

Entistä enemmän minua olisi ottanut päähän, jos...

...pyrkiessäni selittämään, mitä oikeasti olen sanonut ja tarkoittanut, kaikki olisivat huutaneet, että "Älä selittele!".

...esittäessäni vastalauseen virheellisistä ja tarkoitushakuisista tulkinnoista minulle olisi sanottu, että "Hehe, etkö ymmärrä huumoria", "Hehe, etkö kestä kritiikkiä", "Hehe, tämä nyt oli tällainen sarkastinen koepallo (Little Green Testball)", "Hehe, joka leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön".

Jos siis jotain tällaista olisi tapahtunut, saattaisin pitää pienen vihreän kollegani ja hänen seurakuntansa raivoamista omituisena, herkkänahkaisena ininänä ja huvittavana kaksinaismoralismina. Voisin jopa sanoa, että Osmo ja kumppanit edellyttävät minulta sellaisten pelisääntöjen noudattamista, jotka eivät sido heitä itseään. Voisin jopa sanoa, että "Hehe".

Mutta onneksi mitään tällaista ei voi tapahtua. Eihän Osmo, joka on näin huolissaan kirjoitusteni tasapuolisuudesta, neutraaliudesta, objektiivisuudesta ja totuudessa pysymisestä, voisi sallia itselleen lipsumista samoista korkeista standardeista.

Pyydän siis Osmolta anteeksi, että olen siteerannut ja tulkinnut häntä tarkoitushakuisesti ja siten ikuisiksi ajoiksi menettänyt uskottavuuteni keskustelukumppanina. Toivottavasti minulle ei koskaan tehdä samaa, vaikka epäilemättä sen mitä suurimmassa määrin ansaitsisin. Emmehän haluaisi, että myös Osmo, Jyrki, Saska ja kaikki tiedotusvälineet menettäisivät ikuisiksi ajoiksi uskottavuutensa keskustelukumppaneina.


Takaisin