8.2.2008

Tisuista ja misuista

Eduskunnan naisväki valitti, että kalapuikkoviikset tuijottavat heidän rintojaan hississä. Kalervo Kummola vastasi blogissaan, että jonnekin se katse on hississäkin pantava, jos siellä on naisia tissit törröttäen ja kolme ylintä paidannappia auki. Tanja Saarela suuttui ja veti esiin Saudi-Arabia-kortin: Joissakin kulttureissa raiskaustakin pidetään naisen syynä, jos tämä on pukeutunut paljastavasti. Se on (ainakin melkein) sama asia kuin katsominen.

Iltalehti on nyt osallistunut tähän tärkeään yhteiskunnalliseen keskusteluun tutkivan journalismin keinoin. Toimittaja Aino Kangaspuro kävi esittelemässä tisujaan Stockmannin hississä. Kaikki miehet kuulemma katsoivat niitä, tosin vaihtelevilla tyyleillä. Osa kurkki säälittävästi, osa tuijotti röyhkeästi.

Ottamatta nyt sen enempää kantaa ahdistelu- ja häirintäasioihin esittäisin naisille erään minua suuresti askarruttavan kysymyksen: Miksi nainen kulkee rinnat puoliksi paljaina, ellei hän halua, että niitä katsotaan? Tuulettaako hän niitä?

Olen aina ajatellut, että näytteillepanoon sisältyy toive nähdyksi tulemisesta.

En ymmärrä sitäkään, mitä pahaa katselemisessa on. Miehet eivät katsele naisten tissejä synkkiä rakenteellisia, patriarkaalisia, esineellistäviä tai alistavia ajatuksia kehien, eikä katsominen ole varsinaisesti edes seksuaalista. Katsominen ei johdu siitäkään, että miehet pelkäisivät tissejä tai hämmentyisivät niistä. Miehet katselevat tissejä, koska miehen aivo on sillä tavoin rakennettu, että naisen tissit näyttävät mielekkäiltä, ja niiden katselemisesta tulee hyvä mieli.

Onneksi, kuten Junakohtaus joskus kirjoitti, fiksummat naiset ymmärtävät tämän ja pitävät niitä sopivasti esillä.

Lisäys [kiitos Lotalle]: Katja Martelius tiedostaa tötterö tutisten Hesarissa. Kaikki naiset kokevat Suomessa seksuaalista häirintää. Suomi on äärimmäisen naisvihamielinen yhteiskunta. Suomalaiset miehet hakkaavat ja tappavat naisia rutiininomaisesti.

Viime joulukuussa Katja oli sitä mieltä, että Suomen olisi kiitollisuudesta itkien pitänyt myöntää viisumi niille 600 nigerialaisnuorukaiselle, jotka halusivat tulla maahamme opiskelemaan. Viime vuoden kevättalvella Katja oli sitä mieltä, ettei mihinkään ole kirjoitettu, että suomalaisen yhteiskunnan pitäisi aina ja ikuisesti perustua länsimaisille arvoille.

Omasta mielestäni Katja ei voi kovin hyvin.


Takaisin